Petua Memasak Sambal Tumis Untuk Nasi Lemak
Bahan:
a. Segenggam ikan bilis (digoreng)
b. 4 biji bawang kecil (ditumbuk)
c. 1 labu bawang putih (ditumbuk)
d. Segengam Cili kering (dikisar)
e. 5 biji lada Taiwan
e. Air asam jawa
f. Minyak masak untuk menumis
g. 4 biji Bawang besar (dikisar halus)
h. 1/2 inci Belacan
i. 2 sudi Gula
j. Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Minyak dipanaskan dan masukkan bawang putih dan bawang merah. Sesudah naik bau dan kekuningan, masukkan cili serta bawang besar yang dikisar halus + gula + garam + belacan dan air asam.
2. Masak hingga cili masak sampai timbul minyak, baharulah masukkan ikan bilis yang digoreng.
NOTA: Petua kesedapan sambal tumis terletak pada bawang besar yang dikisar.