------------------------ KHASIAT PUCUK TENGGEK BURUNG. ~ Sakura Padang Pasir

KHASIAT PUCUK TENGGEK BURUNG.

 Sakura Padang Pasir

Pucuk tenggek burung adalah 
sayuran ulam yang sangat digemari 
apatah lagi jika dicolek dengan sambal 
belacan atau sambal udang 
kering dan dimakannya bersama nasi. 
Rasa dan aromanya dapat
merangsang selera dan nasi biasanya dimakan 
lebih berselera dari biasa
Selain itu, 
pucuknya juga dijadikan ramuan dalam nasi ulam, 
kerabu atau menjadi ramuan masakan ikan.

Sakura Padang Pasir


Khasiat Pucuk Tenggek Burung

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, 
kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam
 yang terdapat di Malaysia. 
Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. 
Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat 
kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. 
Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang 

yang mana mempunyai pelbagai nama dan 
khasiat seperti Melancarkan Darah, 
menambah nikmat sex, 
Menguatkan tenaga batin, 
pokok cabang tiga, 
pucuk tenggek burung, 
tapak itik.

 Sakura Padang Pasir


Info tentang Khasiat Pucuk Tenggek Burung ini 
kami masukkan dalam kategori : Herba, Ubat, Ulam

PENGENALAN

PUCUK tenggek burung adalah sayuran ulam yang sangat digemari 
apatah lagi jika dicolek dengan sambal 
belacan atau sambal 
udang kering dan dimakannya bersama nasi. 
Rasa dan aromanya 
dapat merangsang selera dan nasi biasanya 
dimakan lebih berselera 
dari biasa. Selain itu, pucuknya juga dijadikan 
ramuan dalam nasi ulam, 
kerabu atau menjadi ramuan masakan 
ikan atau resipi tradisional.
Pokok tenggek burung berasal dari Indo-Malaysia,

 Sakura Padang Pasir



bersaiz kecil setinggi 5 hingga 7 meter, bercabang banyak dan rimbun
Daunnya trifoliat dengan anak daunnya berbentuk oblong dan akuminat ke hujung, 

6 hingga 15 sentimeter (sm) panjang dan 3 hingga 8 sm lebar.
Anak daun terminal lebih besar 
sedikit daripada anak daun sisi. 
Petiol 5 hingga 6 cm panjang. Daun ini beraroma sedap bila diramas. 
Infloresen sima, berpedunkel sepanjang 5 hingga 8 cm. Bunga kecil, 
berwarna putih kehijauan dan berbau wangi sedikit. 
Buahnya kapsul, 

12 mm lebar dan berbiji halus.
Tidak banyak diketahui mengenai khasiat ulam ini. 
Dalam 100 g bahagian yang boleh dimakan mengandungi: 
protein 4.4 g, 
karbohidrat 9.9 g, 
lemak 0.3 g, 
serat 1.5 g fosforus 51 mg, 
kalsium 41 mg, 
kalium 330 mg, 
vitamin C 9.3 mg.

Pokok tenggek burung jarang ditanam dan 
tumbuh meliar di tepi belukar. 
Burung adalah penyebar utama pokok ini. 
Bagaimanapun, 
pokok ini mudah di biakkan dengan cara keratan batang. 
Anak-anak yang tumbuh di pangkal pokok boleh juga 
digali dan ditanam semula. 
Pokok ini mudah hidupnya dan tidak memerlukan 
penjagaan yang rapi.

 Sakura Padang Pasir


Pokok ini juga dikenali sabagai cabang tiga 
atau tapak itek atau 
kiandang disetengah tempat. 
Kepada saya pokok ‘Tenggek Burung’ ini, 
selain dari pucuknya yang sedap dibuat ulam, 
ia juga lambing orang yang merendah diri, 
mengapa tidak? 
Pokok ini tidaklah ‘glamour’ 
seperti pokok hiasan atau 
pokok ulam yang ternama . 
Tetapi ia mempunyai khasiat yang banyak.

Khasiat Pucuk Tenggek Burung

Tenggek burung ni biasanya di 
makan pucuk segar sebagai ulam. 
Rasanya lemak dan kelat2 sikit. 
Makan dengan sambal tempoyak 
memang menyelerakan.

Tenggek burung di percayai boleh 
merawat tekanan darah tinggi, 
melancarkan peredaran darah 
( di katakan ulam ni sangat baik untuk kaum lelaki), 
menghilangkan lenguh di badan,
 mengecutkan rahim wanita 
yang baru bersalin dan menyegarkan badan.

Daun tenggek burung dipercayai boleh

melambatkan keluar air mani lelaki/slows down the emission of sperms in a man;

 Sakura Padang Pasir


lebih menegangkan zakar/tightens the penis,
menjadikan zakar lebih sensitif/makes the penis more sensitive,
lebih menambah nikmat sex kepada lelaki/increase sexual satisfaction for males,
ia juga menyegarkan badan/revitalises the body,
mencegah serangan darah tinggi/prevents high blood pressure.
boleh dimakan sebagai ulam dengan sambal belacan/can be eaten as ulam with sambal belacan.
mampu membantu wanita terutamanya wanita yang baru lepas bersalin terutama mengecutkan rahim/aids post-natal mothers especially in tightening the vagina.
melancarkan peraliran darah/helps the flow of blood in the body.


Cara menggunakan:
Kita hanya perlu makan 6 
atau 7 helai daun sekali makan. 
Daun yang dimakan ialah daun yang muda. 
Rasanya sedikit kelat dan garing, 
jadi sesuai dimakan sebagai ulam. 

Makan diwaktu malam atau siang. 
Kesannya agak segera
selepas 2 atau 3 jam.


~ SPP ~