Boleh guna mana-mana cara berikut:
1. Daun nangka : dengan memasukkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan atau rebusan daging.
2. Daun betik : Masukkan beberapa tangkai daun betik ke dalam masakan juga boleh melembutkan daging.
Jika tiada tangkainyanya, anda juga boleh menggantikannya dengan betik muda. Pastikan anda kupas kulitnya, buang biji serta bersihkannya terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam mana-mana masakan berasaskan daging.
3. Tempe : Biasa digunakan untuk melembutkan gulai daging. Hanya masukkannya ke dalam masakan dan biarkan.
4. Cuka : Perap daging yang telah dipotong dengan sedikit cuka makan selama lebih kurang 15 minit. Selepas itu toskannya hingga kering,lalu masak seperti biasa. Anda hanya perlu memastikan api dapur berada pada tahap sederhana ketika masakan daging itu hampir menggelegak. Hasilnya daging lebih cepat empuk dan rasanya juga amat sedap.
5. Keratan kayu ubi : Batang ubi kayu itu dibersihkan terlebih dahulu dan masukkan ke dalam periuk ketika ia sedang mendidih sahaja. Biarkan selama 10 – 15 minit, lalu angkat serta asingkan batang ubi kayu tersebut.
6. Tepung dan kicap : Gaul daging bersama tepung dan perapkan dengan kicap selama 30 minit sebelum dimasak.
7. Buah keras : Tumbuk lumat buah keras, lalu masukkan ke dalam ramuan gulai daging. Daging akan lebih cepat empuk.
selamat mencuba
~ SPP ~